ACTIVITEITEN JEUGDAFDELING

Bijeenkomst maart 2022

Kikkers, kogels en ketels!

Op woensdagmiddag 23 maart zijn de leden van de jeugdheemkunde met metaaldetectoren op zoek gegaan naar bodemschatten. Ook was er een magneet aanwezig om in de Kingbeek te kunnen zoeken.

Dit alles was niet zonder resultaat. Er zijn diverse hulzen gevonden, waarvan sommigen nog kruit in hadden. Daarvan is op een veilige manier gedemonstreerd dat dit kruit nog steeds brandbaar was! Een zeer leerzame ervaring, want nu is ook bekend waarom er voorzichtig moet worden omgegaan met gevonden spullen. Ook zijn er enkele (vermoedelijke) afzetpaaltjes gevonden die gebruikt kunnen zijn bij barricades.

Verder zijn er ook (historisch gezien) minder waardevolle dingen gevonden, zoals een oude schep en een zonnebril.

De topvondst van de dag was toch wel een oude eetgammel hieraan was nog duidelijk te zien dat er een handvat aan zat en er staan vermoedelijk zelfs nog letters of cijfers op (maar dat zal pas echt duidelijk zijn nadat de eetgammel op een goede manier is schoongemaakt) niet ver naast deze vondst werd een emaille deksel gevonden. Het is vrij veilig om te concluderen dat op de zoek locatie minimaal één maaltijd is bereid.

Naast alle metalen vondsten zijn er ook weer diverse wormen, kikkers en andere dieren gevonden. Opvallend was dat het geluid bij een dergelijke vondst duidelijker hoorbaar was, dan wanneer een metaaldetector piepte.

Bijeenkomst september 2021

Eindelijk kon op woensdag 22-9 de eerste activiteit van het seizoen 2021-2022 van start gaan. Deze bijeenkomst stond in het Thema van de Romeinen.
Eerst kregen de jeugdleden op 4 plaatsen informatie over diverse, aan Grevenbicht gelinkte Romeinse onderwerpen (de Jodenberg, de putrand, de Romeinse villa en het Romeinse grafveld).
De informatie die ze kregen was van groot belang voor de ren-je-rot-quiz die hierop volgde. Steeds konden de groepjes een deel van hun verdiende goudmunten inzetten. Hadden ze het antwoord goed, werd het aantal munten verdubbeld, was het antwoord fout, dan waren ze de ingezette munten kwijt. Zo werd er een tactisch spel gespeeld, waarbij een groep dames uiteindelijk het meeste goud bij elkaar gespeeld had. Zij mochten dit goud dan ook mee naar huis nemen.
 
Uiteraard hebben de andere groepjes ook een deel van de schat gekregen, want wie is er nou niet gek op gouden chocolade munten. Kortom het was een geslaagde activiteit en wij als leiding hebben nu al zin in de volgende activiteit op woensdag 20-10. Deze activiteit staat in het teken van de platboot die onlangs gevonden is bij de Grensmaas.

Bijeenkomst mei 2021

Vandaag waren de kinderen in de leeftijdsgroep van groep 7 aan de beurt voor hun slotactiviteit van het jeugdheemkundeseizoen (gezien corona is deze activiteit verspreid over meerdere data om niet te veel kinderen in één keer aanwezig te hebben)

Ook vandaag werd er, gewapend met laarzen, scheppen en metaaldetectoren op pad gegaan. De zoektocht heeft enkele voorwerpen opgeleverd, onder andere enkele hulzen, stukken metaal en een munt (deze bleek na enig onderzoek niet erg oud, van Europese herkomst en een waarde te hebben van exact 20 eurocent… Maar toch, er is een munt gevonden)
Wij zijn erg blij dat het voorspelde weer zich weg gehouden heeft van de zoek-locatie. En vonden het als leiding ook erg leuk om weer het veld in te trekken met deze groep enthousiaste kinderen.
Na het zware zoekwerk werd ook deze bijeenkomst afgesloten met een mini BBQ.
Kortom het was weer een gezellige, maar ook leerzame bijeenkomst.
(Voor al onze jeugdleden (en andere geïnteresseerden) die vandaag niet fysiek aanwezig konden zijn zijn er vanmiddag weer een drietal filmpjes online gekomen op onze website. Deze zijn voor iedereen te bekijken via https://hvbicht.nl/media/inthespotlight/)

Bijeenkomst april 2021

Na een lange tijd waarin wij geen activiteit hebben kunnen organiseren voor de jeugdafdeling, liet het weer het eindelijk weer toe om een buitenactiviteit te organiseren. In verband met corona is er voor gekozen om de groep op te splitsen, daarom waren deze keer alleen de leden in leeftijd van groep 6 aanwezig.

Desondanks was de activiteit toch zeer geslaagd. Na aankomst op locatie (de watermolen in Grevenbicht) hebben de kinderen eerst een korte instructie gehad, je moet immers weten wat je wel en wat je niet moet doen als de metaaldetector piept.

Daarna trokken de 9 aanwezige kinderen het veld in, verdeeld over twee groepen, elk “gewapend” met een metaaldetector en een aantal stevige scheppen. Ondanks dat er niet heel veel gevonden werd (een aantal regenwormen en kleine voorwerpen) was het enthousiasme er niet minder om.

Na afloop van het veldwerk werd er nog samen genoten van een kleine BBQ, zoals we elk seizoen afsluiten.

Voor de overige leden van onze jeugdafdeling waren hier er enkele filmpjes online (deze waren tevens ook te bekijken voor alle anderen geïnteresseerde mensen) 

Bijeenkomst oktober 2020

De tweede bijeenkomst van dit seizoen had als hoofdthema “Heksen”.    Tijdens deze betoverende bijeenkomst waren al onze jeugdleden aanwezig.  
 
De bijeenkomst ging van start met een korte introductie over heksen, hier werd nog niet te veel informatie prijs gegeven, aangezien de kinderen een soort leven Cluedo spel moesten gaan spelen.   In groepjes gingen zij het heemhuis rond, waar een zestal ruimtes waren ingericht.  In elke ruimte zat een andere “heks” en iedere heks had een vraag die gerelateerd was aan het (bij)geloof in heksen.  Bij elke vraag hoorde vier mogelijke antwoorden, die elk werden toegelicht.  Vervolgens moest het groepje kiezen welk antwoord juist was. (Bij de foto’s zijn een aantal van de opgaven te vinden, om je eigen kennis over heksen te testen. De juiste antwoorden  kunt u navragen bij onze jeugdleden want uiteraard werden na het spel alle juiste antwoorden verteld en toegelicht.)
 
Om te vieren dat iedereen de tocht langs de zes heksen had overleefd werd er een lopend heksenbuffet aangeboden. Op deze tafel lagen ook enkele “niet alledaagse” ingrediënten zoals: onthoofde Gummybeertjes, regenwormen en oogballen.  Desondanks viel het eten goed in de smaak.
 
Kortom, ook deze bijeenkomst was weer leerzaam en gezellig.

Bijeenkomst september 2020

Vandaag was de eerste bijeenkomst met onze jeugd afdeling van Heemkunde Bicht van het seizoen 2020-2021.
Het thema was ‘vlaggen’.
 
Roy heeft veel verteld over vlaggen, zo kwamen we onder meer van alles te weten over de vlaggen van Nederland en Amerika, de betekenis en geschiedenis erachter. Maar ook lokale vlaggen kwamen aan bod, zo ook bijvoorbeeld de vlag van het OLS in 2014 in Grevenbicht. De kids vonden het erg interessant en waren erg positief.
 
Daarna zijn we, om het thema vlaggen erin te houden, stratego gaan spelen daarbij konden drie teams elkaars vlag gaan veroveren. Dit spel in wat gespeeld werd in en om ons Heemhuis viel duidelijk in de smaak . Na veel rennen en nog tussendoor wat lekkers en wat gedronken te hebben kon iedereen weer lekker naar huis. Kortom, het was een zeer geslaagde eerste bijeenkomst!