LAATSTE NIEUWS

U bevindt zich nu op de mobiele website. 

Glasvezelcampagne

            Klik HIER voor meer informatie over de glasvezelcampagne

Dodenherdenking 4 mei 2021

      Op 4 mei 2021 is een kleine delegatie bij het Joods monumentje in de Weidestraat geweest in verband met de dodenherdenking. 

      Klik HIER voor meer informatie

 

In de krant: ons lid Wil Steinbusch

Vandaag stond er in de krant (Via Limburg) een mooi artikel over de hobby van ons lid Wil Steinbusch, dit willen wij u niet onthouden. 

klik hier voor het originele artikel

 

Settela-eik in de race voor mooiste boom van het jaar

Vandaag was er in de krant een mooi artikel te lezen over de Settela-eik in Born. 

De Settela-eik is de winnaar van de mooiste boom verkiezing van Limburg geworden en daarmee doorgedrongen tot de laatste twaalf bomen die kans maken om boom van het jaar 2020 te worden. 

De foto van Settela Steinbach, uit de trein kijkend, op weg naar Auschwitz, is een iconische foto die bij iedereen bekend is. Maar veel mensen weten niet dat zij in onze omgeving is opgegroeid.  Rondom de Settela-eik die nu kans maakt om tot mooiste boom van Nederland uitgeroepen te worden om precies te zijn.   

U kunt stemmen op de Settela-eik via deze link.  U moet dan optie 6 de Settela-eik Born selecteren.

In de krant

Ook tijdens de zomer zijn mensen uit onze verenging bereikbaar om informatie te geven over de mooiste (en minder mooie) plekjes binnen ons werkgebied.  Zo is ook te zien in De Limburger van 13 augustus. 

Huisvesting Heemhuis

Gisteren is bekend gemaakt dat het voormalige Rabobank gebouw aan de markt in Obbicht de functie van gemeenschapshuis zal krijgen.  Een van de verenigingen / initiatieven die hierin een plaats zal gaan krijgen is onze Heemkundevereniging.  Zo is ook te lezen in de Limburger.

Uiteraard zijn wij erg blij met dit vooruitzicht!  Wij zullen jullie via onze website, facebook-pagina en nieuwsbrieven op de hoogte houden van de vorderingen.

Lees hier het artikel

Alternatieve Processie in Beeg

Andere jaren is er in Beeg altijd een zeer mooie, grote en uitgebreide processie, waar mensen van in de wijde omgeving naartoe komen.  Dit jaar was dit door de coronacrisis helaas niet mogelijk.  

Toch is de processie dit jaar niet aan het dorp voorbij gegaan.  Er waren diverse initiatieven, waar volop gehoor aan is gegeven.  Zo werd er overal in het dorp gevlagd alsof de processie gewoon doorgang vond.  Beide harmonieën hebben op hun eigen manier een bijdrage geleverd. En er trok over de route van de processie een geluidswagen rond om de mensen in het dorp toch het gevoel van “samen” te laten beleven.  De toeschouwers kregen daarbij een stuk vlaai aangeboden.   

Als heemkundevereniging vinden wij het zeer belangrijk dat dit soort culturele gebeurtenissen, die vanuit het dorp plaatsvinden goed gedocumenteerd worden.  Vandaar dat wij hier ook aandacht aan willen besteden op onze website.  Heeft u nog interessante foto’s of filmpjes die hier mooi bij aan zouden sluiten, dan zijn deze welkom via info@hvbicht.nl

Verhuizing van het Heemhuis

De afgelopen tijd heeft voor onze heemkundevereniging gestaan in het teken van de verhuizing.                

Per 1 mei moesten we ons Heemhuis verlaten en dus was er een hoop werk te doen. Een definitieve locatie hebben wij nog niet gevonden, maar gelukkig kunnen we tijdelijk terecht in het schoolgebouw in Obbicht, vanwaar wij rustig verder kunnen zoeken naar een geschikte plek om onze vereniging definitief te kunnen huisvesten. 

Op dit moment staan alle spullen tijdelijk opgeslagen en is het dus ook vrijwel onmogelijk om onderzoek te doen in onze naslagwerken. Echter zal dit richting de zomermaanden helemaal in orde komen.  Tegen die tijd zal alles weer netjes in de kasten geplaatst kunnen worden en zijn de vergaderruimtes weer beschikbaar.  

De tijdelijke opslag staat behoorlijk vol. Dus het inruimen wordt nog een hele klus.

Herdenking bij het monument aan de watermolen

Op maandag 4 mei zijn er overal in het land herdenkingen geweest bij oorlogsmonumenten.  Zo ook bij het monument “plaquette ter nagedachtenis van Vickers Wellington den Deiler” dat geadopteerd is door de jeugdafdeling van HV Bicht. 

Vroeg op de dag werd het monument al in orde gebracht zodat het er netjes bij lag, niet veel later verschenen de eerste bloemen, namens de Stichting Oranje Comité Grevenbicht.

In de loop van de dag werd ook door de jeugdafdeling zelf ook een nieuwe krans gehangen.  

Omdat een gezamenlijke herdenking niet kon doorgaan, zijn er gedurende de dag diverse jeugdleden langs geweest om bij het door hen geadopteerde monument stil te staan, om zo toch te kunnen herdenken.